Wednesday, February 20, 2013

// // Leave a Comment

Тошко 2.01 алфа - Комуникационната инфраструктура и основа на облак/клъстер | Новини | Update on Toshko 2.01 alpha | Updates About the Development of Toshko 2 TTS Text-to-Speech Synthesizer and Other Projects



Миналата седмица изостанах от график заради внедряването на разработка под Андроид, което ще ми трябва и за мобилната версия на синтезатора.

Тази седмица фокусът по "Тошко 2" е довършване на някои от основните нови говорни функции, и един крайъгълен камък, засягащ цялата екосистема - поставям основите на инфраструктурата на моя "облак" и клъстер.

Комуникационна инфраструктура ще свързва различните приложения в разнородна среда, част от това е и изграждане на основна архитектура за лесно разширение на функциите на всяко от приложенията:

  • чрез извикване на други програми
  • чрез плъгини и допълнителни библиотеки, които могат да бъдат създавани и от други разработчици, след като оформя и публикувам интерфейс за връзка,

Тук може да се събере някакво неформална група заинтересувани, с които да заченем стандарти. Честно казано съмнявам се да намеря хора за тази група на този етап, сигурно докато успея, вече ще съм сглобил първите версии на стандартите и ще съм ги приложил, но ако някой има желание - да се обажда.

Към съобщителната инфраструктура влиза и първична система за логване и регистрация, преди да пусна алфата за ползване от първите тестери.

Приложенията от екосистемата ми за PC засега ще са написани и отворени към директно взаимодействие чрез C/C++, Java, вероятно и C# под Windows и Linux*, с преход и към мобилни ОС (за начало Андроид). Интерфейсът ще има и платформено-независим протокол през уеб/сокети и др.

Ще има и уеб-сървърна част за някои нужди, към момента PHP и може би Java, и въпросните настолни и мобилни приложения ще общуват и с нея - например за логването.

Идеята е всички приложения от цялото множество да могат свободно да взаимодействат, независимо на каква платформа работят.

* В началото преобладаващо Windows

......
Думи: хетерогенна, разнородна, Ineter-Process Communication, IPC, Cloud computing, HTTP, уеб приложения, мобилни приложения, Тошко 2, Тошко 2.01, синтезатор на реч, говореща програма, говоряща програма, говор, разпознаване на реч, TTS, STT, Speеch to text

0 коментара: