Tuesday, February 28, 2012

// // Leave a Comment

Новини: Дружество за Развитие и Усъвършенстване на Българския Език - ДРУБЕ - или ДЗБЕ/ДУБЕ 2 | DRUBE - Society for Development and Improvement of Bulgarian Language (Revival)


ДРУЖЕСТВО ЗА РАЗВИТИЕ И УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

Понякога се сещам за ДЗБЕ и за старите трудове... След няколко години дейност тогава се отдръпнах, защото едно от откритията ми беше, че една от "естествите" сили, които променят и оформят езика, всъщност са една шепа хора с езикова власт върху съответните обществени групи - журналисти, политици, водещи, известни писатели и пр., които другите следват и имитират. Ако имаш езикова власт и най-голямата ти тъпотия навлиза в езика, "заради нуждите на обществото" (да папагалства това, което някой важен им говори), а ако нямаш - колкото и добър езиковед да си, колкото и умни неща да измисляш, никой няма да те чуе, щото нямаш общественото положение да накараш "папагалите" да повтарят.

Най-важната стъпка, за да можеш реално да влияеш на езика е да имаш езикова власт. Не че сега/все още имам, но мисля да преиздам старите неща и да съживя дружеството, пък дори и да няма масов ефект - от лингвистичен* интерес и защото смятам, че това което правих тогава имаше стойност, макар и (очаквано) да не постигна реален ефект, поради причини обяснени от мен в тогавшните трудове - липса на езикова власт.

Ако аз или поддръжниците и съмишлениците ми (като Константин, който беше доста по-краен от мен) имахме езиков социален статус, най-малко безспорно качествените словоформи щяха да придобият гласност, да се даде пример че могат да се използват и постепенно да навлязат като синоними и като нови значения. Всички думи някога не са съществували, били са съставени, измислени или заети и постепенно са се разпространили.

Съзнателното развитие и усъвършенстването на езика не е пуризъм, а "интелектуализъм", както твърдях преди години - правило се е и се прави от хора, които владеят достатъчно добре езика или имат нужда да изразят мисли, за които езикът е неспособен. Така и юнашкото наречие - лексикално, семантично, стилово разширение на българския -  имаше изразни средства, които "стандартният" български, със или без чужди думи, нямаше.

Днес,  28/2/2012 обявявам създаването на ДЗБЕ II :


- Дружество за Развитие и Усъвършенстване на Българския Език - ДРУБЕ


Почти 10 години след официалното обявяване на ДЗБЕ - Дружеството за защита на българския език, на 17.03.2002 г


- Очаквайте развитие!




* За тия дето не правят разлика от усъвършенстване и пуризъм и ще си кажат "ааа, оня драснипалниклечковец" и ще упрекнат "абе глупак, що използваш лингвистичен, а не езиковедски" - нарочно, за да провокирам те такива многознайковци.


Думи: социология, социолингвистика, лингвистика, езикознание, езиковеди, словотворчество, езикотворец, упадъкът на езика на българското общество, Свещеният сметач, ЕИМ


http://eim.twenkid.com/dzbe





0 коментара: